Nadzor temperature

Kako kontrolirati temperaturu i zaštititi lijekove, cijepiva i osjetljive proizvode u rashladnim uređajima tijekom ljeta?

srijeda, 30.06.2021. - 15:00

Vruće ljetno razdoblje predstavlja poseban izazov za skladištenje osjetljivih substanci, lijekova, cjepiva i ostalih proizvoda koji se moraju skladištiti na temperaturnom režimu. Kako bi osigurali da u vašoj rashladnoj opremi ne dođe do kritičnih temperaturnih odstupanja, donosimo vam niz savjeta koje možete iskoristiti u svakodnevnom poslovanju.

Toplina - najveća prijetnja za skladištenje osjetljivih proizvoda

Prekomjerna temperatura predstavlja poseban rizik u skladišnim prostorima i sobama s hladnjacima i zamrzivačima, a u slučaju da vaša rashladna oprema k tome i neispravno radi, negativne posljedice za vaše proizvode su neizbježne.

Čega biste trebali biti svjesni?

U nastavku smo naveli nekoliko stvari koje morate imati na umu kako biste izbjegli eventualna odstupanja tijekom ljetnih mjeseci:

  1. Velike fluktuacije temperature u rashladnoj opremi tijekom ljeta nisu iznenađujuće. Za minimiziranje rizika od prevelikih oscilacija, preporučujemo korištenje sustava praćenja temperature uz kontinuirani nadzor i alarme, kako biste na vrijeme bili upozoreni o eventualnim izmjenama. Na taj način možete pravovremeno reagirati prije nego što odstupanje postane nedozvoljeno.
  2. Svakako u obzir uzmite kapacitet hlađenja vaše opreme. Ako se rashladna oprema nalazi u prostoriji koja je tijekom ljeta toplija od uobičajenog, oprema se ne može rashladiti kao u optimalnim uvjetima. Iz tog razloga, bitno je razmisliti o količini proizvoda koje stavljate u rashladni uređaj – veća količina unutar uređaja neće se moći rashladiti istom brzinom kao u normalnim uvjetima! Ako koristite sustave za kontinuirano praćenje temperature, možete pratiti koliko vremena je potrebno da se temperatura stabilizira u trenutku stavljanja novih proizvoda u uređaj i usporediti ga s vremenom koje je inače potrebno.
  3. Povećanje temperature okoline automatski utječe i na temperaturu toplijih područja uređaja, što može rezultirati kritično visokim temperaturama u vašoj opremi. Na ovim mjestima temperatura može biti viša od normalne, stoga biste trebali razmisliti hoćete li uopće koristiti ta područja tijekom ljetnih mjeseci.
  4. Ako je vaša roba na prodajnom mjestu izložena sunčevoj svjetlosti, predlažemo mjerenje i bilježenje temperature u područjima koja su direktno izložena suncu, kako biste osigurali da na tim područjima, temperatura tijekom dana nije kritično visoka.

Što možete učiniti kako biste zaštitili svoje proizvode po ljeti?

Na sreću, postoji puno opcija za izbjegavanje velikih temperaturnih odstupanja tijekom ljeta. U nastavku navodimo neke od njih.

  • Budite oprezni! Najvažnija stvar koju možete učiniti je koristiti sustav za nadzor temperature koji kontinuirano prati temperaturu vaše opreme i skladišnih prostora i obavještava vas u slučaju približavanja temperature kritičnoj razini. To će vam omogućiti da pravovremeno upravljate temperaturnim oscilacijama i izbjegnete uništavanje vaše skupocjene robe.
  • Osigurajte da rashladna oprema ima dovoljno prostora! Rashladnoj opremi treba puno prostora kako bi mogla odbacivati nepotrebnu temperaturu. Preporučujemo odvajanje od zida kako bi se smanjila dodatna toplina. Uz to, iznad i sa strane mora biti dovoljno prostora i zraka. Vaša rashladna oprema radit će bolje što više može odbaciti toplinu, a osigurat će vam i niže račune za struju. Također, svojoj rashladnoj opremi možete pomoći, tako što ćete, na primjer, sniziti temperaturu u prostoriji uključivanjem klima uređaja ili ujutro otvoriti prozor kako bi topli zrak mogao izaći.
  • Kako bi se dodatno zaštitili od sunčeve svjetlosti, koristite zavjese ili druge metode za smanjenje količine sunca koja direktno utječe na vašu opremu i predmete.
  • Razmislite o količini proizvoda koje stavljate u rashladni uređaj – prilikom velikih količina vaš uređaj neće hladiti ispravno. Kad svoju rashladnu opremu napunite novim proizvodima, povisit će se temperatura ako prethodno nije bila ohlađena. Stoga je vrlo bitno nove proizvode koje stavljate u uređaj raspodijeliti na nekoliko uređaja ili ih postepeno stavljati u rashladni uređaj.

Koje rješenje predlažemo?

Kako bi osigurali svoju robu osjetljivu na temperaturu u rashladnim uređajima tijekom ljetnih mjeseci, predlažemo korištenje Eupry sustava za kontinuirani nadzor temperature. Ovo rješenje idealno je za automatizirano praćenje okolišnih uvjeta jer putem online aplikacije uvijek imate pristup temperaturnim podacima, a u slučaju odstupanja obavijestit će vas besplatnim SMS-om ili e-mailom, čak i vikendom ili radnim danom kad niste fizički prisutni na radnom mjestu.

Ako ste u potrazi za idealnim rješenjem za kontinuirani nadzor temperature i želite osigurati osjetljive proizvode bez prekida rada, više informacija potražite na Praćenje temperature i vlage.

Tekst je preuzet sa službene stranice Eupry.