Nadzor temperature

Kako ispravno čuvati lijekove i cjepiva tijekom ljeta?

ponedjeljak, 26.06.2023. - 10:05

Vruće ljetno razdoblje posebno je izazovno za čuvanje lijekova, cjepiva i temperaturno osjetljivih farmaceutskih proizvoda. Često nepravilno skladištenje farmaceutika tijekom ljetnih mjeseci može uzrokovati promjenu sastava i farmaceutskog oblika lijeka. Kako bi izbjegli temperaturna odstupanja i kvarenje lijekova, donosimo 8 savjeta za ispravno čuvanje farmaceutika i kontrolu temperature u rashladnim uređajima.

Toplina je najveća prijetnja za skladištenje lijekova i cjepiva

Farmaceutska industrija propisuje niz strogih pravila kojima se osigurava optimalna temperatura duž čitavog hladnog lanca - od skladištenja do prijevoza farmaceutika.

Prekomjerna temperatura je poseban rizik u skladišnim prostorima i sobama s hladnjacima i zamrzivačima. Ako vaša rashladna oprema (farmaceutski hladnjaci) k tome i neispravno radi, negativne posljedice za vaše farmaceutske proizvode su neizbježne.

Kako izbjeći temperaturna odstupanja u farmaceutskim hladnjacima?

U nastavku smo naveli nekoliko stvari koje morate imati na umu kako biste izbjegli eventualna temperaturna odstupanja tijekom ljetnih mjeseci:

  1. Velike fluktuacije temperature u rashladnoj opremi tijekom ljeta nisu iznenađujuće. Kako bi izbjegli rizik od temperaturnih oscilacija, preporučujemo korištenje sustava praćenja temperature uz kontinuirani nadzor i alarme. Na ovaj način, sustav vas upozorava o eventualnim izmjenama, što vam omogućuje pravovremenu reakciju i prije nego što odstupanje postane nedozvoljeno.
  2. Svakako u obzir uzmite kapacitet hlađenja vaše opreme. Ako se rashladna oprema nalazi u prostoriji koja je tijekom ljeta toplija od uobičajenog, oprema se ne može rashladiti kao u optimalnim uvjetima. Stoga je bitno je razmisliti o količini proizvoda koje stavljate u rashladni uređaj – veća količina unutar uređaja neće se moći rashladiti istom brzinom kao u normalnim uvjetima! Ako koristite sustave za kontinuirano praćenje temperature, možete pratiti koliko vremena je potrebno da se temperatura stabilizira u trenutku stavljanja novih proizvoda u uređaj i usporediti ga s vremenom koje je inače potrebno.
  3. Povećanje temperature okoline automatski utječe i na temperaturu toplijih područja uređaja, što može rezultirati kritično visokim temperaturama u vašoj opremi. Na ovim mjestima temperatura može biti viša od normalne, stoga razmislite hoćete li uopće koristiti ta područja tijekom ljetnih mjeseci.
  4. Ako je vaša roba na prodajnom mjestu izložena sunčevoj svjetlosti, predlažemo mjerenje i bilježenje temperature u područjima koja su direktno izložena suncu, kako biste osigurali da na tim područjima, temperatura tijekom dana nije kritično visoka.

Zaštitite svoje skupocjene farmaceutike tijekom ljetnih mjeseci

Na sreću, postoji puno opcija za izbjegavanje velikih temperaturnih odstupanja tijekom ljeta. U nastavku navodimo neke od njih.

  • Budite oprezni! Najvažnija stvar koju možete učiniti je koristiti sustav za nadzor temperature koji kontinuirano prati temperaturu vaše opreme i skladišnih prostora i obavještava vas u slučaju približavanja temperature kritičnoj razini. To će vam omogućiti da pravovremeno upravljate temperaturnim oscilacijama i izbjegnete uništavanje vaših skupocjenih farmaceutika.
  • Osigurajte dovoljno prostora u farmaceutskom hladnjaku! Rashladnoj opremi treba puno prostora kako bi mogla odbacivati nepotrebnu temperaturu. Preporučujemo odvajanje od zida kako bi se smanjila dodatna toplina. Uz to, iznad i sa strane mora biti dovoljno prostora i zraka. Vaša farmaceutski hladnjak radit će bolje što više može odbaciti toplinu, a osigurat će vam i niže račune za struju. Također, svojoj rashladnoj opremi možete pomoći, tako što ćete, na primjer, sniziti temperaturu u prostoriji uključivanjem klima uređaja ili ujutro otvoriti prozor kako bi topli zrak mogao izaći.
  • Kako bi se dodatno zaštitili od sunčeve svjetlosti, koristite zavjese ili druge metode za smanjenje količine sunca koja direktno utječe na vašu opremu i predmete.
  • Razmislite o količini proizvoda koje stavljate u hladnjak – prilikom velikih količina vaš uređaj neće hladiti ispravno. Kad svoj farmaceutski hladnjak napunite novim pripravcima, povisit će se temperatura ako prethodno nije bila ohlađena. Stoga je vrlo bitno nove proizvode koje stavljate u uređaj raspodijeliti na nekoliko uređaja ili ih postepeno stavljati u rashladni uređaj.

Razmislite o data loggerima za nadzor temperature lijekova u rashladnim uređajima

Kako bi osigurali svoju robu osjetljivu na temperaturu u rashladnim uređajima tijekom ljetnih mjeseci, predlažemo korištenje Eupry sustava za kontinuirani nadzor temperature. Ovo rješenje idealno je za automatizirano praćenje okolišnih uvjeta jer putem online aplikacije uvijek imate pristup temperaturnim podacima. U slučaju odstupanja, data logger za temperaturu obavijestit će vas besplatnim SMS-om ili e-mailom, čak i vikendom ili radnim danom kad niste fizički prisutni na radnom mjestu.

Brojne tvrtke danas koriste standardizirana USB rješenja, koja u usporedbi s bežičnim uređajima nemaju toliko prednosti. Ako ste u potrazi za idealnim rješenjem za kontinuirani nadzor temperature u farmaceutskoj industriji i/ili se dvoumite oko ova dva principa rada, saznajte koje su prednosti korištenja bežičnih data loggera u priručniku "USB data loggeri ili Eupry bežični data logger?" 

Tekst je preuzet sa službene stranice Eupry.

Povezani sadržaj