Mjerne ćelije

Zašto su mjerne ćelije važne za industrijsko vaganje?

utorak, 16.01.2024. - 13:30

Jeste li se ikada zapitali kako se zračni jastuci u automobilu napuhuju tijekom sudara? Zanimljivo je da ovaj postupak uključuje malu — ali vrlo kontroliranu — eksploziju u točnom trenutku udara. Kemijska reakcija koja je odgovorna za to koristi kruto gorivo koje se taloži unutar modula za napuhavanje. Kako bi se izbjegle pogreške u doziranju, integrirane mjerne ćelije automatski provjeravaju ovaj proces tijekom proizvodnje. U ovom blogu govorit ćemo o različitim vrstama mjernih ćelija, kako se integriraju u proces i nekim zanimljivim načinima na koje se koriste.

Točno vaganje povezano je s kvalitetom i sigurnošću proizvoda

Točno i ponovljivo vaganje važno je u mnogim industrijama - od farmaceutskih proizvoda do proizvodnje baterija. Korištenje ispravnih količina komponenti izravno utječe na kvalitetu, ali i sigurnost finalnog proizvoda. Uzmimo terapeutski lijek kao primjer; odstupanje od navedene doze aktivnog sastojka može dovesti do premalog doziranja ili predoziranja, što može biti opasno za pacijente. Proizvođači lijekova upravljaju tim rizicima uključivanjem automatiziranih provjera vaganja tijekom proizvodnog procesa.

OEM mjerne ćelije okosnica su industrijskog vaganja

OEM mjerna ćelija je vrsta mjerne ćelije koja je izrađena posebno za potrebe proizvođača originalne opreme (OEM). Ovi uređaji mjere silu ili težinu i vrlo su uobičajeni u industrijskim primjenama za vaganje.

Mjerne ćelije prikupljaju mjerenja na nekoliko različitih načina, a mjerne ćelije s kompenzacijom elektromagnetske sile daleko su najtočnije. Ove mjerne ćelije koriste magnetsko polje za suzbijanje težine predmeta koji se važe. Sila potrebna za uravnoteženje težine zatim se mjeri i pretvara u električni signal.

Integrirane mjerne ćelije omogućuju kontinuirano mjerenje

Mjerne ćelije mogu se integrirati u proces na nekoliko načina, ovisno o primjeni. Ponekad su ugrađene u dio opreme, poput stroja za punjenje ili pokretne trake. U drugim slučajevima, postavljaju se na platformu i koriste kao samostalni sustav za vaganje.

Integrirane mjerne ćelije donose veliku učinkovitost, uštedu troškova, sigurnost i ponovljivost industrijskih procesa. U automatiziranim sustavima, ćelije za vaganje pružaju kontinuirano mjerenje bez ikakve ručne intervencije. Ovo je bitno u kemijskoj ili farmaceutskoj industriji koja radi s točnim količinama aktivnih sastojaka ili potencijalno opasnih kemikalija.

Moderne mjerne ćelije s bilježenjem podataka i povezivanjem također pomažu podržati zahtjeve sukladnosti pružajući točnu dokumentaciju.

Mjerne ćelije koriste se u različitim fazama proizvodnje proizvoda

Tvrtke koriste mjerne ćelije u svojoj proizvodnji i procesu ispitivanja na različite načine:

  • Doziranje: za dodavanje točne količine materijala proizvodu (npr. kada se aktivni sastojak dodaje lijeku) ili za provjeru je li isporučena točna količina materijala (npr. prilikom ubrizgavanja elektrolita, ljepila ili punila za praznine tijekom proizvodnje baterije)
  • Brojanje: za brojanje dijelova ili drugih malih predmeta (npr. kada brojite male komponente kao što su otpornici i kondenzatori u proizvodnji elektronike)
  • Statistička kontrola kvalitete: za praćenje težine proizvoda i osiguravanje da zadovoljavaju specifikacije (npr. kada se dodaju sastojci u formulaciju serije lijeka)
  • Provjera vaganja: za provjeru je li proizvod unutar određenog raspona težine (npr. kada se tablete stavljaju u bocu pomoću stroja za punjenje)

Jedinstvene industrijske primjene integriranih mjernih ćelija

Mjerne ćelije koriste se u brojnim primjenama, a nekoliko zanimljivih primjena naveli smo u nastavku.

Kontrola kvalitete proizvodnje baterija

Mjerne ćelije ključni su dio procesa kontrole kvalitete u proizvodnji baterija. Koriste se tijekom cijele proizvodnje za vaganje sirovina (npr. litija), miješanje komponenti, nanošenje točne količine premaza elektrode i provjeru ispravnosti sklopa baterijske ćelije.

Proizvodnja Czochralski kristala

Jedan zanimljiv primjer korištenja mjernih ćelija je i u uzgoju kristala. Czochralski metoda je način uzgoja pojedinačnih kristala poluvodičkih materijala, poput silicija. Ovaj proces uključuje taljenje male količine materijala u lončiću i zatim polagano izvlačenje klice kristala iz taline dok se okreće. Kako se kristal izvlači, on se skrućuje i raste u veći kristal. U ovom procesu, mjerne ćelije prate težinu lončića i kristala koji raste u stvarnom vremenu, a podaci se koriste za fino podešavanje uvjeta rasta.

Priprema uzorka za analizu metala

Posljednji primjer je držanje otrovnih metala podalje od hrane, tla i drugih organskih tvari. Analitički laboratoriji koji rade analizu metala trebaju pripremiti uzorak prije analize spektroskopijom. Prvi korak je digestija uzorka sumpornom kiselinom. Ovdje je precizno doziranje sumporne kiseline ključno, a integrirane mjerne ćelije osiguravaju da je posao dobro obavljen.

Mjerne ćelije s kompenzacijom elektromagnetske sile visoke preciznosti

Sartorius isporučuje raznolik izbor OEM ćelija za vaganje koje se lako integriraju u gotovo sve strojeve ili instrumente. Ove ćelije su izrezane iz jednog bloka aluminija i koriste tehnologiju kompenzacije elektromagnetske sile za najbolju točnost vaganja.

Ovisno o primjeni, postoje i prilagođena rješenja i standardne opcije koje pokrivaju širok raspon, uključujući mikro ćelije za vaganje i ćelije za eksplozivna područja. Istražite našu ponudu u nastavku da biste saznali više!

Istražite Sartorius asortiman mjernih ćelija

Tekst je preuzet i preveden sa službene Sartorius stranice.