Biotehnologija

Sartorius u suradnji s RoosterBio: Proizvodnja naprednih staničnih i genskih terapija

srijeda, 20.01.2021. - 09:30

Tvrtka Sartorius nedavno je potpisala stratešku suradnju s RoosterBio, vodećim dobavljačem ljudskih mezenhimskih matičnih/stromalnih stanica (hMSC), visoko inženjerskih medija i hMSC sustava za bioprocesnu proizvodnju. RoosterBio svoje poslovanje temelji na ubrzanju procesa održive regenerativne medicine, a ovom suradnjom nastoji se povećati razmjer (scale-up) proizvodnje hMSC za regenerativnu medicinu. Glavni cilj je značajno smanjiti napore u razvoju procesa te ubrzati razvoj i komercijalizaciju revolucionarnog regenerativnog liječenja baziranog na stanicama.

Novosklopljenom suradnjom između Sartoriusa i RoosterBio očekuje se stvaranje skupine GMP kompatibilnih protokola, kombinirajući RoosterBio hMSC i medijske sustave zajedno s poznatom single-use tehnologijom Sartoriusa, kao i softverima za kontrolu procesa i alatima za analizu stanica hMSC finalnog proizvoda. Ekspanzija stanica brzo će se optimizirati pomoću Sartorius Ambr® bioreaktorskog sustava i MODDE® eksperimentalnog softera koji omogućuju usporedbu kultura identičnih veličina u višeparalelnim bioreaktorima, kako bi se dobile relevantne informacije o procesu i optimiziranim uvjetima u kratkom vremenu.

U sklopu ove suradnje, koristiti će se Sartorius Biostat STR® bioreaktori za proizvodnju za razmjere do 50 L, uz mogućnost povećanja do 2000 L. Zajedničkim naporima dviju tvrtki, pojednostavit će se potrebni koraci u terapijskom razvoju, pružanjem robusnih, pojednostavljenih tehnologija i protokola koji se mogu implementirati za brzo proširivanje proizvodnih procesa.

Povećanje hMSC proizvodnje do tisuću litara presudno je za ispunjavanje zahtjeva u komercijalnoj proizvodnji. Za robusnu i standardiziranu proizvodnju potrebna je visoko kontrolirana proizvodna strategija, s primjenom automatizacije, praćenja i kontrole procesa kako bi se povećao razmjer serije, dosljednost i učinkovitost. Ova suradnja dobro je pozicionirana da ispuni zahtjeve proizvođača proizvoda za regenerativnu medicinu, postavaljući temelje za proizvodnju u komercijalnim razmjerima.

Margot Connor, izvršna direktorica RoosterBio

Voditelj naprednih terapija u Sartoriusu, Hugo de Wit, ističe kako se kombinacijom tehnologija i alata tvrtke RoosterBio i Sartorius podržavaju kupci da na brži, bolji i isplativiji način razvijaju matične stanice i terapije. Mogućnost povećanja razmjera (scale-up) ključna je u komercijalnoj proizvodnji, a ova će suradnja pomoći da se još bolje ispune zahtjevi kupaca. Ovom suradnjom obje tvrtke žele iskoristiti relevantne podatke kako bi se otvorile mogućnosti zajedničkog učenja i razvoja za potporu rastućoj industriji staničnih i genskih terapija.

Cijelu obavijest pročitajte u izvornom dokumentu Sartoriusa.