Biotehnologija

Sartorius Croatia BioPharma Meeting 2024.

ponedjeljak, 13.05.2024. - 14:00

Početak prošlog mjeseca, travnja, obilježili smo prvim od niza planiranih događaja - Sartorius Croatia Biopharma Meeting 2024., koji je u Zagrebu i Ljubljani okupio vrhunske stručnjake i leadere u području biofarmaceutske i biotehnološke industrije. Događaj je zamišljen kao pravi spoj umrežavanja, prijenosa znanja uz predstavljanje vrhunske tehnologije Sartorius portfelja. Svojim predanim radom, istraživanjima i progresijom znanja, naši dugogodišnji partneri sudjelovali su u oblikovanju ere suvremene biotehnologije i farmaceutske industrije. U nastavku donosimo detalje događaja.

Inovacije u (bio)farmi: Procesi, tehnologije i aktualne regulative

Aktualne teme iz područja (bio)farmaceutike bile su u središtu zbivanja Sartorius Croatia BioPharma Meetinga 2024. Ovaj dio događaja obilježila je razmjena znanja i iskustava Sartorius stručnjaka, koji su s gostima podijelili svježe uvide i perspektive iz područja bioanalitičkih rješenja, scale-upa i intenzifikacije procesa te EU GMP Annex 1 regulative.

U sklopu predavanja Sartorius stručnjaka, gđa. Renata Gronczewska, Sales Manager for Bioanalytics Devices, predstavila je bioanalitička rješenja i tehnologiju na temu „Sartorius Lab-Solutions for Cell Therapy“

Marcus Peiker, Platform Development Specialist u Sartorius Stedim Biotech, približio nam je temu: „Scale-up & Tech Transfer: From Laboratory to Commercial Manufacturing“.

Gerben Zijlstra, Process Technology Manager za stanične kulture i Anja Mädler, Field Application Specialist za bioreaktorske tehnologije izložili su temu „Process intensification“.

Magnus Stering, Senior Product Manager za ispitivanje integriteta filtera u Sartorius Stedim Biotechu, predstavio je vrlo aktualnu temu, kojom se osvrnuo na usklađenost s novom europskom GMP Annex 1 regulativom, pod nazivom How far can you bring your filter validation and downstream sterility assurance routines?”.

Demonstracija Sartorius uređaja i tehnologije

Zanimljivim temama prve sekcije uslijedila je demonstracija uređaja iz Sartorius bioprocesne divizije – koja je ujedno bila i najzanimljiviji dio programa, osmišljen za umrežavanje i upoznavanje sa Sartorius tehnologijama i bioanalitičkim rješenjima za naprednu analizu stanica i molekula.

Osim demonstracije uređaja uz podršku za primjenu Sartorius specijalista, proveden je eksperiment na Octet R8 sustavu za karakterizaciju biomolekula bez oznaka. Ovo je ujedno bila jedinstvena prilika za istraživanje funkcionalnosti, mogućnosti implementacije u specifične radne procese te integraciju nove napredne perspektive istraživanja u proces proizvodnje.

Korisnici su se, isto tako, na licu mjesta mogli upoznati i s ostatkom uređaja Sartorius portfelja.

Predstavljanje rada renomiranih farmaceutskih tvrtki u Hrvatskoj i Sloveniji

U posljednjem dijelu događaja, ugostili smo predavače iz istaknutih i snažno rastućih farmaceutskih tvrtki iz Hrvatske i Slovenije, koji su predstavili rad svojih tvrtki te njihov doprinos farmaceutskoj industriji.

U Zagrebu su nam se pridružili gosti iz tvrtki Selvita, JGL i Pfizer koji su iznijeli impresivne primjere rada svojih tvrtki. Ova sekcija bila je prilika da iz prve ruke saznamo o inovacijama i doprinosima farmaceutskih giganata farmaceutskoj industriji.

Selvita je jedna od najvećih pretkliničkih ugovornih istraživačkih organizacija u Europi, koju je predstavila gđa. Adrijana Vinter, članica uprave Selvita SA i globalna voditeljica odjela za otkrivanje lijekova. Selvita sveobuhvatnim rasponom usluga premošćuje jaz između ranog otkrivanja lijekova i kliničke faze razvoja lijeka.

Iz Rijeke su nam došli gosti iz JGL kompanije. JGL je snažno rastuća hrvatska farmaceutska tvrtka usmjerena na rješenja za kupce i pacijente u području oftalmologije, nazalne i dermalne isporuke lijekova i medicinskih uređaja. Rad tvrtke predstavili su Zdravka Knežević, voditeljica znanstvenih operacija, Andrea Roje, voditeljica farmaceutskog razvoja i Leo Cuculić, glavni tehnolog razvoja procesa, s temom „Scale-up & Technology transfer: JGL experience with sterile filtration technology“.

Snažno rastući, Pfizer, predstavio je Goran Valinger, direktor tehničke podrške i validacije s preko 20 godina iskustva u razvoju, proizvodnji, validaciji i regulatornim aspektima biofarmaceutike. Pfizer, kao renomirana svjetska farmaceutska tvrtka, bavi se proizvodnjom aktivnih tvari, biofarmaceutskih lijekova i ljekovitih proizvoda te se ističe end-to-end mogućnostima, izvrsnošću u prijenosima i disciplinom u izvršenju.

U Sloveniji su nam se pridružili predstavnici tvrtki JAFRAL, Bio-ReCell, Educell i COBIK.

Dr. Frenk Smrekar, osnivač i direktor tvrtke JAFRAL cijelu svoju karijeru posvetio je radu u području GMP proizvodnje biomolekula. JAFRAL je vodeći svjetski Contract Development & Manufacturing Organization za proizvodnju bakteriofaga.

Drugi gost predavač, došao je iz tvrtke Bio-ReCell - tvrtke koja predstavlja vrhunac tehnologije, s vodećim napretkom prema poboljšanoj izolaciji specifičnih stanica iz izloženih smjesa. Dr. Lenart Girandon stručnjak je na području stanične i genske terapije s više od 15 godina iskustva. Poznat po svom vodstvu, Lenart je vodio timove u razvoju različitih terapija kao što su MSC i dijelovi CAR-T tehnologije. Njegove uloge, uključujući voditelja kliničkog razvoja i glavnog izvršnog direktora, doživjele su uspješni scale-up proizvodnje u skladu s GMP smjernicama i kliničku primjenu proizvedenih staničnih terapija u različitim područjima medicine.

Iz tvrtke COBIK, ugostili smo doktoricu znanosti, gđu. Gordanu Uzelac, direktoricu razvoja procesa u COBIKU. Gordana je iskusna znanstvenica koja u području biotehnologije djeluje od 2017. godine.

COBIK je privatna biotehnološka istraživačko-razvojna organizacija koja razvija tehnologije i proizvode na području cjepiva, genske terapije i antibakterijskih sredstava. Tvrtka surađuje s industrijskim, akademskim i kliničkim partnerima na isporuci proizvoda u obliku nukleinskih kiselina, virusnih vektora, proteina, nano-čestica i čestica sličnih virusima. COBIK je osnovao nekoliko tvrtki i prikupio investicije za provođenje dokaza koncepta, pretkliničkih i kliničkih ispitivanja.

Na samom kraju predstavljanja slovenskih (bio)farmaceutskih tvrtki, pridružio nam se dr. Miomir Knežević, direktor biotehnoloških tvrtki Educell i Biobank. Educell, sada poznatija kao GaiaCell je biotehnološka tvrtka osnovana 1997. godine te je član Vincula Biotech Grupe, holdinga biotehnoloških tvrtki i bolnica. Dugogodišnjim iskustvom i znanjem omogućuju dostupnost visokokvalitetnih staničnih terapija, koje pokrivaju različita terapijska područja (ortopedija, hematoonkologija, pulmologija, itd.).

Zajedno gradimo buduću eru biotehnologije

Sartorius Croatia BioPharma Meeting 2024. i više je nego ispunio naša očekivanja – zajedničkim snagama oblikovali smo i osvijestili ključne smjernice napretka, inovacija i naprednih tehnologija u području biofarmaceutike.

Uzbuđeni smo što je upravo ovaj događaj pružio predstavio networking platformu za duboku razmjenu znanja, iskustava i perspektiva među stručnjacima biofarmaceutske industrije. No, ovo je samo početak - vaša podrška i aktivno sudjelovanje ključni su za postizanje naših zajedničkih ciljeva, koji će nas voditi prema naprednijoj budućnosti biofarmaceutike.