Kod vakuumske filtracije, vakuum se stvara evakuacijom zraka iz prihvatne tikvice, izazivajući usisavanje tekućine kroz membranu (izvođenje filtracije). Vakuumska filtracija je brža od gravitacijske filtracije jer je otopina prisiljena proći kroz filter primjenom vakuumskog tlaka.
Jaki vakuumski tlak smanjuje vrelište filtrirane tekućine. Vodu možete kuhati na nižim temperaturama pod vakuumom:
Kod filtriranja vrućih tekućina vakuum mora biti slabiji nego kod filtriranja sobno umjerenih ili mlakih tekućina.
Uz jedinicu za vakuumsku filtraciju i uzorak koji treba filtrirati, potrebni su vam izvor vakuuma i cijevi za izvođenje filtracije.
Izvor vakuuma može se stvoriti pomoću pumpe. Ako pumpa ne može proslijediti tekućine, može se oštetiti ako tekućine uđu u pumpu. Stoga se preporuča korištenje sifona i usisne tikvice.
Možete filtrirati uzorke > 1 korištenjem nekoliko jedinica za filtriranje ili nekoliko boca za jedan filter s vrhom boce. Možete koristiti Sartolab boce koje se prodaju zasebno ili staklene boce namijenjene za vakuumsku filtraciju.
Staklo je lomljivo, stoga je obvezna uporaba samo staklenih boca koje su certificirane za uporabu s jedinicama za vakuumsku filtraciju. Sigurnije je koristiti plastične boce poput Sartolab boca od polistirena.